liczby
hgghbjkhlih: liczby 2 oraz −2 sa miejscami zerowymi funkcji f, opisanej wzorem:
a) f(x)=x2−4x+4 b)f(x)=x(x+2) c)f(x) = (x−2)(x+2)x2−4
d)f(x)=18x2−12
da sie to rozwiazac bez sprawdzania kazdego po kolei?
jak sprawdzic podpunkt c?
2 mar 17:09
J:
wygląda na c, ale zapis niejasny
2 mar 17:10
hgghbjkhlih:

c bedzie na pewno ale nie wiem jak to wyjasnic...
2 mar 17:27
hgghbjkhlih: c) licznik:(x−2)(x+2) mianownik: x2−4
2 mar 17:28
J:
bo : (x+2)(x−2) = 0 gdy: x = 2 lub x = − 2
2 mar 17:28
adam: A (x−x1)(x−x2)
2 mar 17:29
J:
a to nie
2 mar 17:29
J:
w takim razie d)
2 mar 17:29
J:
jakie a) ?
2 mar 17:30
hgghbjkhlih: to jak to w koncu rozwiazac?
2 mar 17:42
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
d) f(−2) = |
| *4 − |
| = 0 , f(2) = |
| *4 − |
| = 0 |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
2 mar 17:44
hgghbjkhlih: a) f(x)= x2 − 4x + 4
b) f(x)= x(x+2)
c) podane
d) 18 x2 − 12 (jedna ósma x kwadrat − jedna druga
2 mar 17:44
J:
masz odpowiedź: 17:44
2 mar 17:46
hgghbjkhlih: ale w c tez wychodzi mi 0
2 mar 18:11