mała wątpliwość
Julia: x(x − 5) > 2
wiem że beda tu miejsa x1= 0 x2=5 ale jaki bedzie przedział ?
2 mar 17:03
J:
musisz rozwiązać nierówność: x(x−5) − 2 > 0
2 mar 17:08
Julia: a mógłbyś mi podpowiedziec jak poradzic sobie z takimi równaniami ? bo w tym 1 delta wyszła mi
ujemna
√1−x − {x} = 1/ √3
i 2√ x−2 + p {x} =√x−3 −1
2 mar 17:34
pigor: ..., np. tak :
√1−x−√x=1/√3 /*
√3 i 1−x ≥0 i x ≥0 ⇔
√3(1−x)−
√3x= 1 i 0≤ x≤1 ⇔
⇔
√3(1−x) = 1+
√3x /
2 i (*)
x∊<0;1> ⇒ 3−3x=1+2
√3x+3x ⇔
⇔ 0= 2*3x+2
√3x−2 /:2 ⇔
(√3x)2+√3x−1=0 i Δ 1+4=5,
√Δ=
√5 ⇒
⇔
√3x=
12(−1+
√5) ∊ <0;1> ⇒ 2
√3x=
√5−1 /
2 4*3x=5−2p[5]+1 ⇔
⇔ 12x= 6−2
√5 ⇔ 6x= 3−
√5 ⇒
x=16(3−√5) . ...
2 mar 18:38