Wyliczyć z dokładnością do 0,001
Benny: Wyliczyć z dokładnością do 0,001 potęgę 1,000536
2 mar 16:45
Benny:
2 mar 17:02
Bogdan:
1.018158396193373999584638576
a teraz sam zaokrągli tę liczbę
2 mar 17:05
Bogdan:
jeszcze dokładniej
1,01815839619337399958463857524176939112416277949971203855848680211128542609
0846431641805263289537262647158599029645440183230675756931304931640625
2 mar 17:06
Benny: W jaki sposób to w ogóle policzyć? Zastanawiałem się nad trójkątem pascala, ale za dużo
pisania.
2 mar 17:07
Bogdan:
Nie jest narzucona metoda obliczania, więc bierzemy kalkulator i ... klik
2 mar 17:10
Bogdan:
można także posłużyć się logarytmami
2 mar 17:13
Benny: Jak to będzie wyglądało za pomocą logarytmów?
Do zadania jest podana wskazówka, że 1,0005=1+0,0005 ale nie wiem czemu ma ona służyć
2 mar 17:16
Benny:
2 mar 17:32
Benny: Bogdan, poratuj
2 mar 17:54
Bogdan:
przepraszam, teraz mam inne zajęcia, wrócę wieczorem
2 mar 17:57
Benny: Ok
2 mar 18:11
PW: Benny, a nie uczyłeś się ostatnio o twierdzeniu Taylora (rozwijaniu funkcji w szereg w
otoczeniu punktu)?
2 mar 18:16
Benny: Powiem Ci tak, jestem w klasie maturalnej, ale wypożyczyłem sobie analizę matematyczna część
pierwszą i staram się czegoś sam nauczyć. Jest to dopiero początek książki i o takim
twierdzeniu nie słyszałem.
2 mar 18:25
PW: No to cierpliwie rozwijaj
| | 1 | | | | | | 1 | | | | 1 | |
(1+ |
| )36 = | + | · |
| + | · |
| + ... |
| | 2000 | | | | 2000 | | | 20002 | |
aż stwierdzisz, że pozostałe wyrazy są na tyle małe, że dalej nie warto liczyć, bo ich suma
jest mniejsza niż zakładany błąd przybliżenia.
Zauważ, że suma dwóch pierwszych wyrazów jest równa
co jest już niezłym wynikiem, gdy spojrzysz na podane przez
Bogdana przybliżenia.
Oszacowanie sumy pozostałych składników wymaga jednak pewnej wprawy, nie jest łatwe, choć
mianowniki rosną jak szalone

.. Nie można tak sobie powiedzieć "kończę na trzecim składniku,
bo mi się dalej nie chce liczyć".
2 mar 18:41
Benny: Jest może jeszcze jakiś sposób na rozwiązanie tego? Pytam tak z ciekawości
2 mar 19:25
PW: A może byś tak dokończył ten jeden sposób? Pozostałe są trudniejsze, nie znasz teorii.
Policzyliśmy sumę dwóch składników, jest równa 0,018.
Zastanów się − jaki jest największy ze współczynników
dla k = 2, 3, 4, ..., 36 i jaki jest największy z ułamków
Żaden ze składników (a jest ich 35) nie przekroczy iloczynu tych dwóch największych. Od czego
jest mniejsza suma, której nie chce nam się liczyć?
2 mar 19:36
Benny: No jak już wcześniej napisałeś ta suma jest mniejsza od błędu przybliżenia(0,001). Dokładnie
| | | |
nie za bardzo wiem o co Ci chodzi. Dla k=18 liczba | jest najmniejsza |
| | |
2 mar 20:14
PW: Dlatego napisałem
"Oszacowanie sumy pozostałych składników wymaga jednak pewnej wprawy".
Myśl głowo, kupię ci czapkę.
2 mar 20:24
Benny: Chyba nie myślę ... Pozostaje mi raczej policzyć to trochę na piechotę, bo raczej nic nie
wymyślę
2 mar 20:40
Benny: Suma 3 i 4 wyrazu jest równa 0,0001583925 liczba ta w przybliżeniu do 0,001 jest równa 0 więc
moim zdaniem dalej nie trzeba liczyć i wynik zostawić 1,018
2 mar 21:12
Bogdan:
Wracam do tematu.
Jeśli zaangażujemy rachunek różniczkowy, to można skorzystać z zależności:
f(x0 + Δx) ≈ f(x0) + f'(x0)*Δx
Mamy obliczyć przybliżoną wartość liczby 1,000536
f(x) = xn, f'(x) = 36x35,
x0 = 1, Δx = 0,0005, f(x0) = f(1) = 136 = 1, f'(x0) = f'(1) = 36*135 = 36
1,000536 ≈ 1 + 36*0,0005 = 1,018
2 mar 21:30
Benny: A skąd taka fajna zależność?
2 mar 21:32
Benny: I co jeśli trzeba byłoby policzyć np. z dokładnością do 0,000001?
2 mar 21:36
Bogdan:
zaprzyjaźnij się z różniczką funkcji
2 mar 21:36
Bogdan:
określoną dokładność można uzyskać korzystając z szeregu Taylora, ale o tym już wiesz
2 mar 21:39
Benny: Ach mogliby więcej materiału z różniczką funkcji realizować w liceum
2 mar 21:42