Trygonometria
Sara: Jaka jest największa wartość funkcji f(x) = sinx+cosx ?
2 mar 16:30
J:
| | π | |
sinx + cosx = √2sin( |
| + x) |
| | 4 | |
2 mar 16:32
ax:
2 mar 16:32
Sara: A jak to obliczyć?
2 mar 16:33
J:
jaka jest maksymalna i minimalna wartość funkcji sinus ?
2 mar 16:34
Sara: maksymalna 1, a minimalna −1
2 mar 16:36
J:
to: √2*1 = ? √2*(−1) = ?
2 mar 16:38
PW: można więc powiedzieć, że
| | 2 | |
f(x) = |
| (sinxcos45°+cosxsin45°), |
| | √2 | |
co po zastosowaniu wzoru na sumę sinusów daje
f(x) =
√2sin(x+45°)
2 mar 16:39
PW: Poprawka: wzoru na sinus sumy ("od prawej do lewej")
2 mar 16:40
Chloe: A dlaczego w trzeciej linijce ten pierwiastek jest odwrócony?
2 mar 17:03
PW: | | √2 | |
Żeby się skróciło ze sztucznie dopisanymi |
| , czyli z sin45° i z cos45° (wymnóż i |
| | 2 | |
sprawdź, że będzie f(x) = sinx + cosx, nic nie oszukali).
2 mar 17:20
prosta: | | π | | | | | |
sinx+cosx=sinx+sin( |
| −x)=2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | | | √2 | | π | |
=2sin |
| cos |
| =2* |
| cos(x− |
| )= |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
2 mar 18:45
Sara: O teraz wszystko jasne, dziękuję bardzo
2 mar 20:18