równanie kwadratowe
Julia: Witam mam problem z równaniem kwadratowym mianowicie
|x2−4| = |9 − x2| + 5
2 mar 15:58
J:
⇔ x2 − 4 = 9 − x2 + 5 lub x2 − 4 = x2 − 9 + 5
2 mar 15:59
J:
w drugim równaniu ma być: x2 − 4 = x2 − 9 − 5
2 mar 16:06
Julia: robiłam podobnie ale w odpowiedziach sa podane przedziały a mi wychodza liczby
2 mar 16:12
J:
tylko liczby, bo to jest równanie
2 mar 16:14
Julia: no wiem ale jest przedział w odpowiedziach
2 mar 16:16
J:
a to już nie moja wina
2 mar 16:16
PW: Ależ może być przedział.
Dla iksów z pewnego zbioru równanie przyjmuje postać
x2 − 4 + 9 − x2 = 5
5 = 5,
jest więc na tym zbiorze równaniem tożsamościowym (wszystkie x z tego zbioru są rozwiązaniami).
2 mar 16:28