równoległość prostej
Risa : Czy prosta k: 3x−4=0 i l: 2y+5=0 są równoległe?
2 mar 15:29
adam: są gdy a1 = a2
2 mar 15:30
Mila:
Narysuj proste w układzie wsp.
2 mar 15:31
Risa : Tak, sprowadzam do postaci y=ax +b ale w pierwszym rownaniu nie ma ,,y``
2 mar 15:32
Risa : Co wtedy sie robi?
2 mar 15:33
Risa :
2 mar 15:36
J:
| | 5 | | 4 | |
prosta: y = − |
| jest równoległa do osi OX , a prosta x = |
| prostopadła |
| | 2 | | 3 | |
2 mar 15:36
Risa : Czyli nie są równoległe, dzienk.
2 mar 15:39
Mila:
Dlaczego nie narysujesz tych prostych?
2 mar 15:39
Risa : Bo troche nie wiem jak
2 mar 15:44
PW: Najtrudniejsze są te najprostsze przypadki.
Bardzo wielu ludzi nie potrafi zrozumieć, dlaczego równanie y = 7 opisuje prostą. Pierwsza
wątpliwość jest taka:
− Jak to, przecież nie ma iksów, są same igreki.
Wytłumaczenie jest banalne:
− Skoro nic nie mówią o iksach, to znaczy że są dowolne. Wlaściwie powinno się pisać
y = 7 ⋀ x∊R
− są to pary (x, y), w ktorych x jest dowolną liczbą, a y jest stale równe 7. Z lenistwa
opuszcza się to "x∊R", a naród głupieje

Wytłumacz sobie sam dlaczego równanie x = 11 opisuje prostą.
2 mar 15:58