zad
adam: mam taki wykres funkcji
f(x)=2x
i następnie go przekształcono symetrycznie względem osi y, i otrzymano wykres funkcji g.
Mam zapisać wzór funkcji g i narysować wykres funkcjui f oraz g w jednym układzie współrzędnych
Jak to zrobić?
2 mar 15:23
adam: symetryczny to znaczy y= f(−x)?
2 mar 15:24
adam: f(x)=2x
g(x) = −2x
i teraz podstawie jakieś x i otrzymam ygreki , a następnei narysuje, to wszystko
2 mar 15:27
J:
| | 1 | | 1 | |
g(x) = f(−x) , ztem: g(x) = 2−x = |
| = ( |
| )x |
| | 2x | | 2 | |
2 mar 15:32
adam:

x 1 2
y=2x 2 4
y=−2x −2 −4
2 mar 15:33
adam: ok już poprawiam, nie zauważyłem twojego postu J
2 mar 15:35
adam:

więc tak
x 1 2
f(x)=2x 2 4
2 mar 15:39
adam:
2 mar 15:41
J:
a dlaczego prosta ?
2 mar 15:43
adam:

tak
2 mar 15:45
J:
2 mar 15:46