Rozwiąrz równanie.
Wojtek: ||x−3|−2|=1
Zadanie zrobiłem tak że wyszło mi
x=2 lub x=4 lub x=6 co jest prawidłowym wynikiem,a w odpowiedziach w zbiorze jest jeszcze x=0
tylko, że tą odpowiedz odrzuciłem bo była niezgodna z definicją wartości bezwzględniej i teraz
nie wiem czy ja źle zrobiłem zadanie czy w książce jest błąd.
2 mar 15:09
Metis: Pokaz jak robisz
2 mar 15:10
Wojtek: x−3 dla x≥3
−(x−3) dla x<3
x−5 dla x≥5
−(x−5) dla x<5
1.
x−3−2=1
x=6 TAK bo 6≥3 i 6≥5
2.
−(x−3−2)=1
x=4 TAK bo 4≥3 i 4<5
3.
−(x−3)−2=1
x=0 NIE bo 0<3 i 0≥3
4.
−(−(x−3)−2)=1
x=2 TAK bo 2<3 i 2<5
Przepraszam za chaotyczny zapis ^^
2 mar 15:20
PW: A zwyczajnie podstaw x = 0 do równania − zobaczysz, że otrzymasz zdanie prawdziwe.
2 mar 15:21
2 mar 15:21
J:
za dużo kombinujesz ..
⇔ Ix−3I − 2 = 1 lub Ix −3I −2 = −1 ⇔ Ix−3I = 3 lub Ix−3I = − 1 (sprzeczność)
2 mar 15:23
J:
nie ma sprzeczności

... lub Ix−3I = 1
2 mar 15:24
Metis: Poza tym rozwiąż ...
2 mar 15:26
Wojtek: Chyba czas na przerwę bo zaczynam robić głupoty przy prostych zadaniach. Dzięki wielkie za
pomoc
2 mar 15:33