TRYGONOMETRIA
Janusz: 1) Oblicz:
cos36*cos72?
2) I czy mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobrzę:
Oblicz sin(x−y), gdy sinx=−√3/2, siny=1/2 i x,y∊(π/2 ; 3π/2)
sin(x−y)=sinxcosy−cosxsiny=...=1
cosx i cosy obliczałem z jedynki trygonometrycznej, moja wątpliwość w tym zadaniu polega na
tym, czy jeżli mam podane np, że siny=1/2 i mam podany zakres x, w którym powiedzmy
(niekoniecznie w tym zadaniu) sinus jest ujemny, to temu podanemu sinusowi zmieniam też znak
na ujemny, czyli siny=−1/2, czy zostawiam tak jak jest, a zmieniam tylko tym wyliczanym np. z
jedynki trygonometrycznej?
2 mar 15:05
Mila:
1) Korzystam z wzoru
sin(2α)=2 sinα*cosα
| 2*sin(36)*cos(36)*cos(72) | |
| = |
| 2 sin(36) | |
| | sin(72)*cos(72) | | 12 sin(144) | | sin(36) | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2sin(36) | | 2 sin (36) | | 4* sin(36) | | 4 | |
2 mar 15:28
Janusz: nie rozumiem tego ostaniego przekształcenia? jak z 1/2 sin(144)/2sin(36) zrobiło się
sin(36)/4*sin(36)?
2 mar 15:34
Janusz: i gdybyś mogła powiedzieć co z tym drugim zadaniem?
2 mar 15:34
Mila:
sin(144)=sin(180−36)=sin36
Napisz tylko treść 2 zadania.
2 mar 15:40
Janusz: treść to druga linijka
Oblicz sin(x−y), gdy sinx=−√3/2, siny=1/2 i x,y∊(π/2 ; 3π/2)
Przy sinx=−√3/2, ten minus jest w liczniku przed pierwiastkiem z 3
2 mar 16:07
Mila:
Poczekaj kilka minut.
2 mar 16:22
Janusz: nie ma problemu, dzięki
2 mar 16:23
Mila:
Dwa przypadki :
| | √3 | |
sinx=− |
| i x∊(π/2 ; 3π/2)⇔x∊||| ćwiartki, wtedy cosx<0 |
| | 2 | |
| | 1 | | π | |
cosx=− |
| z jedynki albo x=π+ |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
siny= |
| i y∊(π/2 ; 3π/2)⇔y∊|| ćwiartki , wtedy cosx<0 |
| | 2 | |
| | √3 | | π | |
cosy=− |
| z jedynki albo y=π− |
| |
| | 2 | | 6 | |
Analizuj podpowiedź.
2 mar 16:56
Janusz: dzięki wielkie
2 mar 21:11