matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność
karolcia:
Rozwiąż nierównośc:
1
sin
2
x+sin
3
x+sin
4
x+...≥
dla x∊(0;π)
2
2 mar 14:48
J:
lewa strona to suma ciągu geometrycznego, a
1
= sin
2
x , q = sinx
2 mar 14:58
karolcia:
sin
2
x
S=
i co dalej?
1−sinx
2 mar 15:01
J:
1
S ≥
2
2 mar 15:03