F. Kwadratowa
Gogi: Dane są funkcje kwadratowe f(x) = x
2−2ax−c oraz g(x)=ax
2−bx+c.
a) Wyznacz wszystkie wartości parametru a,b,c, wiedząc, że funkcja f ma tylko jedno miejsce
zerowe, natomiast funkcja g przyjmuje wartości dodatnie wtedy i tylko wtedy, gdy x∊(−
∞;−1)
suma (3;+
∞)
I zaczęłam obliczać g(x) w postaci iloczynowej
g(x)=a(x+1)(x−3)
g(x)=ax
2−2ax−3a ⇒b=−2a, −c=−3a⇒c=3a
I nie wiem co dalej

Proszę o pomoc
2 mar 14:00
J:
1) dla f(x): Δ = 0
2) g(x) ma miejsca zerowe:x = −1 lub x = 3 i a > 0
2 mar 14:03
Qulka:
b=2a
c=−3a
−c=a2
więc a=3
b=6 c=−9
2 mar 14:03
Gogi: Dlaczego b=2a a nie b=−2a ?
2 mar 14:11
Qulka: bo we wzorze jednym masz −2ax a w drugim −bx więc b=2a
2 mar 22:57
Jacek: Pozwolę sobie opowiedzieć to w zasadzie już rozwiązano powyżej. Po wymnożeniu postaci
iloczynowej g(x) powinno być −b=−2a oraz c=−3a, bo przyrównujesz dwie postacie g(x), a nie tak
jak odniosłem wrażenie że z f(x). Teraz wykorzystując wiedzę o f(x), czyli Δ=0, mamy
(−2a)2−4•1•(−c)=4a2+4c=0, a więc po podstawieniu za c=−3a, mamy 4a2−12a=0→4a•(a−3)=0,
więc albo a=0, albo a=3. a=0 odpada, bo warunkiem by g(x) było funkcją kwadratową jest a≠0.
Więc a=3, zatem b=6, c=−9.
2 mar 23:45