Funkcja kwadratowa
Gogi: Cześć mam do Was prośbę, pomoglibyście mi rozwiązać zadanie z funkcji kwadratowej. Oto jego
treść :
Dane są zbiory A={x:x∊R i √x2+x−6≥2x−4 } oraz B={x:x∊R i x2≥4}. Wyznacz zbiory: A,B , B−A
Zbiór B wyznaczyłam i wyszło mi B= (−∞, −2) suma (2; +∞)
A ze zbioru A
√(x−2)(x+3)≥2(x−2)
I właśnie dalej mi źle wychodzi
2 mar 13:33
J:
dla: x − 2 ≤ 0 ⇔ x ≤ 2 nierównośc jest spełniona
niech: x > 2 .. podnosisz obustronnie do kwadratu, wszystko na jedna stronę
i wyłącz przed nawias: ( x − 2)
2 mar 13:50
Gogi: No, ale jak podniosę obustronnie do kwadratu to po prawej stronie będe miała 2x2−8x+8
2 mar 13:54
J:
4(x−2)2
2 mar 13:55
Gogi: A no faktycznie mój błąd. Czyli mam (x−2)(x+3)≥4(x−2)2
(x−2)(x+3)−4(x−2)2≥0
(x−2)[(x+3)−4(x−2)]≥0
x= 2 x=−3 i x=311
Tak powinno być ?
2 mar 14:06
Gogi: Nie odwrotnie x=113
2 mar 14:08
J:
(x−2)(11−3x) ≥ 0 ... to jakie muszą być x ?
2 mar 14:13
Gogi: No x=2 i x=113
2 mar 14:17
J:
musi być przedział liczbowy , to przecież nierówność
2 mar 14:18
Gogi: (−∞,−3> suma <2; 113> Tak jest dobrze ?
2 mar 14:21
J:
źle , gałęzie skierowane są na dół ( popraw )
teraz drugi: (x − 2)(x + 3) ≥ 0 ( dlaczego?)
i trzeci: x ≤ 2
i znajdź część wspólną
2 mar 14:27
Gogi: Jak źle jak tak w kluczu mam ?
2 mar 14:29
J:
chaos:
2) x ∊ (−
∞,3] U [2,+
∞)
3) x ≤ 2
... iczęść wspólna
2 mar 14:30
J:
i część wspólna to .... post Twój 14:21
2 mar 14:31
Gogi: A w 2 to nie powinno być x∊(−∞;−3] U{2;+∞) ?
2 mar 14:32
J:
przecież tak napisałem
2 mar 14:34
Gogi: 2) x ∊ (−∞,3] U [2,+∞) tak napisałeś
2 mar 14:35
J:
tak , nie napisałem minusa
2 mar 14:37
Gogi: A ten zbiór końcowy B−A to będzie (−3,−2> suma ( 113 , +∞)
Tak ?
2 mar 14:39
J:
Nie , to ogół elementów, które należą do B i nie należą do A
2 mar 14:43
Gogi: A okey dzięki wielkie za pomoc
2 mar 14:50
Agnieszka : Cześć. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Nic nie rozumiem i nie wiem od czego mam zacząć

Zad. Rozwiąż nierówność x
2≤9 i podaj wszystkie liczby naturalne, które ją spełniają.
Proszę!
2 mar 15:54
J:
⇔ − 3 ≤ x ≤ 3 , czyli: x ∊ [−3,3] .. teraz wybierz z niego liczby naturalne
2 mar 15:55
Agnieszka : {0,1,2,3}?
2 mar 16:07
Miks: | | n+10 | |
Ciąg an określony jest wzorem an= |
| . |
| | n+2 | |
a) oblicz dwudziesty wyraz ciągu a
n
b) który wyraz ciągu a
n jest równy
32?
Pomoże ktoś?
2 mar 16:32
J:
zakładaj nowy post ...
a) podstaw n = 20
2 mar 16:34