sprawdz
rafał: sprawdz,czy punkty A,B,C są współliniowe,gdy A=(1,−1), B=(−2,3), C=(2,−4)
2 mar 12:12
Qulka:

nie są
2 mar 12:14
Qulka: a tak porządnie: to wyznacz prostą np: BC i sprawdź czy współrzędne A spełniają jej równanie
2 mar 12:15
J:
zapewne trzeba to zrobić algebraicznie

napisz równanie prostej przez dowolne dwa punkty i sprawdź, czy trzeci należy do tej prostej
2 mar 12:16
Qulka: wiem że trzeba

ale tak lepiej widać
2 mar 12:25
bartek:
Wystarczy obliczyć dwa współczynniki kierunkowe: prostej AB i prostej AC,
niepotrzebne jest równanie prostej
2 mar 12:29
PW: Można też policzyć odległości AB, BC i AC, po czym sprawdzić, czy suma 2 odległości jest równa
trzeciej, czy też zawsze suma dwóch jest większa od trzeciej. Jest to sposób najbliższy
podstaw geometrii − polegający na zastosowaniu pewnika.
2 mar 16:15