rozwiąż równianie, pomocy!
*anjja*: rozwiąż równianie
2 mar 10:56
J:
założenie: x − 2 ≠ 0
| | x+1 | | x+1 | |
potem...⇔ |
| = 1 lub |
| = − 1 |
| | x−2 | | x−2 | |
2 mar 10:57
*anjja*: i dalej liczyć ..?
2 mar 11:03
J:
jasne
2 mar 11:03
*anjja*: jest tu na tej stronie jakis opis jak to sie liczy

? prosze o link
2 mar 12:46
2 mar 12:54
J:
Ty jesteś w podstawówce ?
2 mar 12:54
PIOTR666: nie w domu.
2 mar 12:58
*anjja*: qulka dziekuje

nie nie jestem.......
powrot na zajecia po X latach, i nie rozumimem tego..
2 mar 13:00
2 mar 13:06
*anjja*: dobra juz wiem
2 mar 13:09
J:
− 4*(1−3x) = − 4*1 −4*(−3x) = − 4 + 12x
2 mar 13:09
*anjja*: juz rozwiazalam zadanie

swoje*...
wyszło mi D=R\{2}
i wyszło mi że x=2
odp. liczba 2 należy do dziedziny.
dobrze?
2 mar 13:27
Qulka: skoro wyszło Ci D=R\{2} to odp. liczba 2 nie należy do dziedzin
2 mar 13:36
Qulka: a odp jest x=1/2
2 mar 13:37
pigor: ..., rozwiąż równianie |
x+1x−2 |=1.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub dla ...

inaczej ... np. tak:
| | x+1 | | |x+1| | |
| |
| |=1 i x−2≠0 ⇔ |
| =1 i x≠2 ⇔ |
| | x−2 | | |x−2| | |
⇔
|x+1|= |x−2| i x≠2, to w takiej samej odległości
od −1 i 2 jest tylko liczba
x= 12(−1+2)=
12 . ...
2 mar 14:29
*anjja*: eeeh... czyli odp. 1/2?
jak mam to obliczyc?
2 mar 15:45
pigor: ...uppps

; to może tak :
| | x+1 | | |x+1| | |
| |
| |= 1 i x−2≠ 0 ⇔ |
| =1 /*|x−2| i (*)x≠2 ⇒ |
| | x−2 | | |x−2| | |
⇒ |x+1|= |x−2| /
2 ⇔ (x+1)
2= (x−2)
2 ⇔ x
2+2x+1= x
2−4x+4 ⇔
⇔ 6x= 3 /:6 ⇔
x=12 , stąd i z (*) odp.
x=12. ...
2 mar 19:55