Określ dziedzinę i podaj miejsce zerowe funkcji
PIOTR666: Określ dziedzinę i podaj miejsce zerowe funkcji:
| | (4x−1)(x+1)(2x+1) | |
b). f(x)= |
| |
| | 4x−1 | |
2 mar 10:53
J:
co jest w mianowniku, 4x − 1 ?
2 mar 10:56
PIOTR666: Tak
2 mar 10:57
Qulka: są takie zadania żeby pokazać jak ważne są założenia i że dziedzinę się wyznacza najpierw

D: x≠1/4
MZ x=−1 lub −1/2
2 mar 11:13
J:
| | 1 | |
no to: 4x − 1 ≠ 0 ⇔ 4x ≠ 1 ⇔ x ≠ |
| , zarem: D = R/{1/4} |
| | 4 | |
| | 1 | |
M.zerowe: x + 1 = 0 ⇔ x = −1 lub 2x +1 = 0 ⇔ x = − |
| |
| | 2 | |
2 mar 11:14
PIOTR666: dziekuje
2 mar 11:49
Qulka: jak tak po kolei to jeszcze MZ byłoby x=1/4, ale odrzucamy, bo nie należy do dziedziny
2 mar 12:13
PIOTR666: nie ogarniam
2 mar 12:56
Qulka: nic nie mówiłam
2 mar 12:59
Qulka: to tylko drzwi skrzypiały
2 mar 13:00
J:
| | 1 | | 1 | |
licznik ułamka zeruje sie dla x = |
| , ale x = |
| nie należy do dziedziny |
| | 4 | | 4 | |
2 mar 13:01