logarytmy
Marta: Bardzo proszę o pomoc :
1.Wykaż, że x jest liczbą całkowitą, gdy:
a) x=log59+2(log51−log53)
b)x=log5125−2log55
c) x=log27 9+log27 243+log2738
d) x=log625+log 1,6
e)x=log322+log3(4,5)2−2log5√5
f) x=log2+log12+log313+log3
2. Oblicz x, gdy:
a) log2x=3
b) log2564=x
c) log12515=x
27 lis 11:52
Marta: 3. proszę o wytłumaczenie i sprawdzenie czy to jest dobrze
a=log
310 b=log
35
a)log
350=a+b dlaczego tak przecież 10+5=15 a nie 50

b)log
3500=2a+b
c)log
3250=(2a+b)b
d)log3=
ab
27 lis 12:18
Nikka: jest dobrze bo a to logarytm, b tez − dodając logarytmy o tej samej podstawie podstawa zostaje
bez zmian a liczby logarytmowane się mnoży
logax + logay = loga(x*y)
27 lis 12:20
Marta: Nikka a możesz mi pomóc w pozostałych dwóch zadaniach
27 lis 12:37
Nikka: Zad.1
| | x | |
a) korzystasz z logax − logay = loga |
| |
| | y | |
a* log
bx = log
bx
a
log
ax + log
ay = log
a(x*y)
spróbuj...
27 lis 12:56
Marta: w a wyszło mi log
5 96 dobrze i co dalej
27 lis 13:17
Marta: albo 1 a) log
518
b) log
5 62,5

?
27 lis 13:20
Marta: Nikka i co z tym dalej dobrze to jest
27 lis 13:22
Nikka: w a) wychodzi 0
najpierw odejmowanie potem potęgowanie i dodawanie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log59 + 2log5 |
| = log59 + log5( |
| )2 = log59* |
| = log51 = 0 |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
27 lis 13:29
Marta: a co z innymi przykładami

b=62,5 czy log
55
27 lis 13:38
Nikka: próbuj sama w b) korzystasz z odejmowania logarytmów o tych samych podstawach czyli ile to
będzie ?
27 lis 13:46
Nikka: i przepraszam najpierw korzystamy z potęgowania − 2 przed drugim logarytmem dopisujesz jako
potęgę 5 (log552) i teraz odejmoanie
27 lis 13:53
Nikka: napiszę Ci b) bo już się sama zakręciłam...
log55 = 1
czyli log5125 − 2*1 = log55[3} − 2 = 3*log55 − 2 = 3*1 − 2 = 3−2 = 1
27 lis 14:11
Marta: słuchajcie ale naprawdę wychodzą mi "kosmiczne" wyniki, proszę czy ktoś może mi pomóc
30 lis 10:12
Basia:
które zadania Ci nie wychodzą ?
30 lis 11:39
Marta: Zad 1 c, d, e, f a do 2 to nawet nie wiem jak podejść
30 lis 11:48
Nikka: Marta, a Ty jeszcze walczysz z tym zadaniem... jeju
30 lis 11:53
Nikka: Zadanie 2.
Korzystasz z definicji logarytmu:
log
ax = b ⇔ a
b = x
a) log
2x = 3 x=8
2
3 = x
x = 8
b) log
2564 = x
256
x = 4
(4
4)
x = 4
4
4x = 4
1
4x = 1
30 lis 12:01
Basia:
c)
x=log279+log27243+log2738 =
log279=a ⇔ 27a=9 ⇔ (33)a=32 ⇔ 33a=32 ⇔ 3a=2 ⇔ a=32
log279 = 32
log27243 =b ⇔ 27b=243 ⇔ (33)b = 35 ⇔ 33b=35 ⇔ 3b=5 ⇔ b = 53
log27243=53
log2738=c ⇔ 27c=38 ⇔ 33c=38 ⇔ 3c=8 ⇔ c=83
log2738=83
x= 32+53+83 = 9+10+166 = 356 = 656
d)
x=log625+log 1,6 = log(625*1,6) = log(1000) = 3
bo 103=1000
e)
x=log322+log3(4,5)2−2log5√5 =
log3(2*2*4,5*4,5) − log5(√5)2 =
log3(9*9) − log55 = log381−1 = 4−1=3
f)
x=log2+log12+log313+log3 =
log(2*12)+log(103*3)=
log1+log10=0+1=1
2. Oblicz x, gdy:
a) log2x=3 ⇔ x=23=8
b) log2564=x ⇔ 256x=4 ⇔ (28)x = 22 ⇔ 28x=22 ⇔ 8x=2 ⇔ x = 28=14
c) log12515=x ⇔
125x = 15
(53)x=5−1
53x = 5−1
3x=−1
x = −13
30 lis 12:04
Marta: bardzo Ci dziękuję Basiu
30 lis 12:14
Luki91: a pomoże ktoś w tym zadanku.
Pytanie: narysuj wykres funkcji
f(x)=log2 (x−1) +2
f(x)=log3 (−x) −2
18 paź 20:26
kukinessa: Witam, bardzo proszę o pomoc w obliczeniu n, na zająciach wyszło 14,32 ami wychodzi inaczej
10 maj 10:49