Dzielenie Wielomianó
PanTadeusz: Wykonaj dzielenie wielomianów w(x) przez u(x).
Sprawdź otrzymany wynik.
w(x)=(3x
4−5x
3+7x
2−3), u(x)=(x−2)
Proszę o rozwiązanie

Pozdrawiam!
2 mar 10:47
ax:
Chcesz aby ktoś za Ciebie wykonał pracę domową

Dziel a potem sprawdź np wymnażając
2 mar 10:59
PanTadeusz: To nie praca domowa

gdybym umiał to zrobić (zabrać sie za to to bym tu nie pisał)
po to jest te forum by ktoś pomogł.
Wiec prosze opomoc, by mi to ktos wytlumaczył/rozwiazał.
tak jak to robi za kazdym razem "ktoś"
2 mar 11:02
2 mar 11:03
PanTadeusz: wyszło mi z reszta 25... to jest dobrze?
2 mar 12:19
Qulka: W(2) = 3•24−5•23+7•4−3= 48−40+28−3 = 33 tyle powinno wyjść reszty
2 mar 12:27
PanTadeusz: eee.... to mam zle

nie wiem jak o zrobic
2 mar 12:43
Qulka: napisz tu jak liczyłeś powiemy co masz źle
2 mar 12:54
ax:
3x3+x2+9x+18
(3x4−5x3+7x2−3):(x−2)
−3x4+6x3
x3+7x2
−x3+2x2
9x2−3
−9x2+18x
18x−3
−18x+36
=33
2 mar 13:10
PanTadeusz: i musze jescze sprawdzić.. jak to zrobic?
(x−2)*(3x4−5x3+7x2−3)=...
i tak to zaczynam:
...= 3x5−5x4+7x3−3x−6x4+10x3−14+6=...
tak?
czy jak?
2 mar 15:50
ax:
... i jeszcze ta reszta
2 mar 16:01
PanTadeusz: aha
2 mar 16:15