wzory skroconego mnozenia
Lukasz: hej czy mozna uzasadnic w ten sposob ze liczba 1994−1 jest podzielna przez 200:
(1992−12)2=((199+1)(199−1))2=(200•188)2
moze ktos podac kilka wersji
2 mar 09:52
Qulka: raczej (1992−1)•(1992+1) = (199+1)(199−1)•(1992+1) =200•198•(1992+1)
2 mar 09:54
J:
ok .... mozna też: = (1992 +1)(1992−1) = (1992+1)(199+1)(199−1)
2 mar 09:56
Qulka: jakie OK i jakie "też" skoro on tam ma zdecydowanie nie taki wzór jak powinien
2 mar 10:00
J:
a co ma złego ?
2 mar 10:01
Qulka: (a2−b2)2 = a4−2a2b2+b4 a nie tak jak u niego a4−b4
2 mar 10:04
J:
[(a2 −b2)]2 = [(a+b)(a−b)]2 ... i co tu jest źle
2 mar 10:07
Qulka: czy porównałeś treść zadania z jego rozwiązaniem

? miał a
4−b
4
2 mar 10:08
Qulka: czy uważasz że nasza odpowiedź i jego odpowiedź to to samo
2 mar 10:09
J:
... nie popatrzyłem wyżej , racja , miał źle
2 mar 10:10
Qulka: też mi się zdarza

za szybko te zadania się przewijają
2 mar 10:12
Lukasz: dzieki juz rozumiem
3 mar 09:09