wyznaczni
ca:
Problem z wyznacznikiem
3 3 4 5
5 −7 8 2
4 5 −7 −3
7 8 3 4
wychodzi mi 2284
2 mar 00:14
Qulka: detA = −1322
2 mar 00:15
ca:
Jakim cudem, nawet kalklator macierzy inaczej pokazuję

dopisując 3 wiersze:
3 3 4 5
5 −7 8 2
4 5 −7 −3
7 8 3 4
3 3 4 5
5 −7 8 2
4 5 −7 −3
detA=588−375+256−504−(−1400−336−135−448)=2284
2 mar 00:19
ca: ?
2 mar 00:28
Gustlik: Wskazówka:
Wyzeruj na maxa którąś z kolumn, tak abyś miał 3 zera i jeden element niezerowy poprzez
operacje na wierszach i zrób rozwinięciem Laplace'a.
Mozesz sprawdzić wynik w Excelu, wpisz macierz do Ekcela i i w wolnej komórce napisz formułę:
=WYZNACZNIK.MACIERZY(... : ...) i zaznacz macierz, Excel sam wstawi adresy komórek do nawiasu,
np. =WYZNACZNIK.MACIERZY(A1:C3).
Ma wyjść detA=−1322 .
2 mar 00:28
Gustlik: Reguła na krzyż (Sarrusa) działa TYLKO na macierze 2 i 3 stopnia

! Nie działa ona w
macierzach WYŻSZYCH STOPNI

! Musisz zrobić rozwinięciem Laplace'a

!
2 mar 00:29
ca:
ok, dzięki
2 mar 00:32
2 mar 00:32
Gustlik: Tu masz opisane rozwinięcie Laplace'a:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozwini%C4%99cie_Laplace%E2%80%99a :
Tylko najpierw wygeneruj jak najwięcej zer w którejś kolumnie lub wierszu poprzez operacje
elementarne na wierszach lub kolumnach, potem łatwiej się liczy. Otrzymasz wyznacznik 3
stopnia, a ten możesz już obliczyć metodą Sarrusa.
2 mar 00:34
ca:
Wiem co to jest rozwinięcie Laplaca ale nawet po tym rozwinięciu nie wychodzi mi poprawny wynik
zerowałem 4 kolumnę.
2 mar 00:41
Gustlik: Próbuj, musi wyjść, może gdzieś się pomyliłeś w rachunkach.
2 mar 01:02