Wielomian W(x) = x^3 + ax^2 + (b-1)x + 2c jest podzielony przez trómian Q(x)
gość: Wielomian W(x) = x3 + ax2 + (b−1)x + 2c jest podzielony przez trómian Q(x) = x2 + x −2.
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x + 3 jest równa 4. Wyznacz współczynniki
a,b,c oraz podaj pierwiastki wielomianu W(x).
1 mar 22:45
Qulka:
W(−2)=0
W(1)=0
W(−3)=4
układ 3 równań z 3 niewiadomymi abc
1 mar 22:48
Tadeusz:
W(2)=0
W(−1)=0
W(−3)=4 i licz
1 mar 22:50
Tadeusz:
... no tak −:( znaki ...
1 mar 22:50
gość: już zrobione dzięki
1 mar 22:55