Układ równań
Wikimiki: Mam układ dwóch równań z trzema niewiadomymi:
2x−4y=−2
x−ay=3a
Z jakiej strony bym nie zaczęła, to finalnie wychodzi mi po prostu jedno z tych dwóch równań.
Grrr. Jak to zrobić?
1 mar 22:38
Qulka: a może masz dobrać 'a' żeby było spełnione jakieś założenie
1 mar 22:44
PW: Może to jest układ 2 równań z 2 niewiadomymi i parametrem "a"?
Jakie jest dokładnie polecenie?
1 mar 22:49
Wikimiki: Właśnie nie znam polecenia... Ale mam wyliczyć a, y, x.
1 mar 22:50
Qulka: jak masz 2 równania i 3 niewiadome to zazwyczaj nieskończenie wiele rozwiązań
1 mar 22:51
Bogdan:
dla a≠2 układ posiada rozwiązanie:
| | −7a | | −14 | | −3a − 1 | | −7 | |
x = |
| = |
| − 7 i y = |
| = |
| − 3 |
| | a − 2 | | a − 2 | | a − 2 | | a − 2 | |
jeśli x i y są liczbami całkowitymi (może o to tu chodzi?), to a∊{−5, 1, 3, 9}
dla a = −5: x = −5, y = −2
dla a = 1: x = 7, y = 4
dla a = 3: x = −21, y = −10
dla a = 9: x = −9, y = −4
1 mar 23:33
Wikimiki: Znam polecenie! Dla jakiego "a" układ równań ma rozwiązania o przeciwnych znakach?
2 mar 16:44