Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduję się w odległości 2cm
Shes: Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduję się w odległości 2cm i 4cm od końców
dłuższego ramienia. Znajdź pole trapezu.
1 mar 22:34
Bogdan:
| | 2*4 | | 4 | |
c = √4 + 16 = 2√5, r = |
| = |
| |
| | 2√5 | | √5 | |
1 mar 23:00
Eta:
1 mar 23:05
pigor: ..., miary kątów przy podstawach trapezu
2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o ⇒ Δ prostokątny, a
pole P
tr.= 2r
2+2*
12*2*4 = 2r
2+8= 2(r
2+4)=. ...
2 mar 01:12
kurczak: a skad wiadomo ze tam jest kat prosty ?
2 mar 01:50
kurczak:
2 mar 01:56
kurczak:
2 mar 02:00
olejnik: Bo α + β = 90o, więc trzeci kąt w niebieskim trójkącie ma 90o.
2 mar 02:51