...
Phoebe Campbell:
Szukam najprostszego sposobu na obliczenie:
0 = (x − 2010)4 − 3(x − 2010)3 − 2(x − 2010)2 + 6(x − 2010)
1 mar 22:31
Metis: Aby równość była spełniona 0 musi być równe zeru...
1 mar 22:36
PW: Pewnie trzeba rozłożyć na czynniki wielomian
t4 − 3t3 − 2t2 + 6t
1 mar 22:37
Metis: Hmmm, nie zastanowiłem się
1 mar 22:39
Phoebe Campbell: No tak.. ale jaki mam z tego wniosek wyciągnąć?
1 mar 22:40
Qulka: t(t−3)(t−√2)(t+√2)=0
1 mar 22:41
Phoebe Campbell: PW − zaraz tak zrobię, dzięki za radę.
1 mar 22:41
Qulka: x−2010 =0 lub x−2010 =3 lub x−2010 =√2 lub x−2010 = −√2
1 mar 22:42