Wykaż, że wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x)
Kinga123: Cześć. Proszę Was o pomoc, ponieważ nie jestem pewna czy prawidłowo rozumiem to zadanie.
Wykaż, że wielomian W(x) = (x−3)2k + (x−2)k −1 jest podzielny przez wielomian P(x)=x2−5x+6.
Z wielomianu P(x) wyznaczyłam pierwiastki: wynoszą one 2 i 3. Postać iloczynowa wielomianu
P(x)=(x−2)(x−3). Czy w następnym kroku powinnam zapisać W(2) = 0 oraz W(3) =0 i rozwiązać
układ równań? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
1 mar 22:02
Kinga123: Wybaczcie, wielomian W(x) = (x−3)2k + (x−2)k−1. To jest prawidłowy zapis, nie zauważyłam
tego błędu przy pisaniu zadania.
1 mar 22:04
Mila:
Masz wykazać, że W(2)=0 i W(3)=0 , to będzie oznaczało, że 2 i 3 są pierwiastkami tego
wielomianu⇔
W(x) jest podzielny przez P(x).
Zatem oblicz :
W(2) i W(3)
1 mar 23:10