dora: Oblicz obwód trójkąta prostokątnego, w który jedna z przyprostokątnych ma długość 2 i dla
którego stosunek pola koła opisanego na tym trójkącie do pola tego trójkąta jest najmniejszy.
1 mar 21:57
PW: Niech przeciwprostokątna ma długość 2x. Jak wiadomo x jest promieniem koła opisanego.
Z twierdzenia Pitagorasa liczymy:
a
2 + b
2 = (2x)
2,
skąd b
2 = 4x
2 − a
2,
czyli po podstawieniu
b
2 = 4x
2 − 4
b =
√4x2 − 4 = 2
√x2 − 1.
Pole trójkąta P(x) jest zależne od x:
| | ab | | 2·2√x2 − 1) | |
P(x) = |
| = |
| = 2√x2 − 1. |
| | 2 | | 2 | |
Pole koła opisanego
P
k(x) = πx
2.
a więc stosunek S(x) o którym mówi zadanie jest równy
| | Pk(x) | | πx2 | |
S(x) = |
| = |
| . |
| | P(x) | | 2√x2 − 1 | |
S
min wyznaczymy jako ekstremum funkcji S na przedziale ...
1 mar 22:18
prosta: a,b − przyprostokątne
R− promień α−kąt ostry trójkąta
| | 2πR2 | | π | | π | |
S(α)= |
| = |
| = |
| |
| | 2Rsinα*2Rcosα | | 2sinαcosα | | sin2α | |
| | π | |
funkcja osiąga wartość najmniejszą, gdy sin2α przyjmuję największą wartość , stąd α= |
| |
| | 4 | |
a=2, b=2 c=2
√2
1 mar 23:09
PW: Wiedziałem, wiedziałem że ktoś to pokaże

. Dla pytającej jest to przykład, jak bardzo
rozwiązanie zadania optymalizacyjnego może zależeć od mądrego wyboru zmiennej.
2 mar 08:45