...
Phoebe Campbell:
Szukam dobrego wyjaśnienia lub przykładów takiego przekształcania wzoru
funkcji aby można było potem do niego dodawać wartości podane dla
przesunięcia wektorowego czy jak to się tam nazywa..
np. f(x) = 3x
4 − 8x
3 − 2x
2 + 6x chcę przesunąć o 101 w górę i 13 w lewo
1 mar 21:22
Qulka: 3(x+13)4−8(x+13)3 −2(x+13)2 +6(x+13) +101
1 mar 21:24
Ja: y'=y+101 x'=x−13
1 mar 21:25
Phoebe Campbell:
Czyli jeżeli przesuwam wzdłuż osi x to x zamieniam na x +/− a, a przesunięcie
wzdłuż osi y dodaję/odejmuję na końcu i po sprawie?
1 mar 21:30
Qulka: tak
1 mar 21:32
Phoebe Campbell: dzięki
1 mar 21:35
Ja: y=y'−101 x=x'+13
y'−101=3(x'+13)4−8(x'+13)3 itd
1 mar 21:52