dowody
klaudyyyna: uzasadnij że dla każdej nieparzystej liczby naturalnej n liczba
n38 −
n8 jest
całkowita; doprowadziłam to do postaci n(n
2+
32n+
12) i nie wiem co dalej

błagam
pomóżcie
1 mar 21:16
klaudyyyna: będę bardzo wdzięczna za pomoc
1 mar 21:19
szczepan: też mam problem z tym zadaniem
1 mar 21:33
prosta: | n | |
| (n2−1)= wstawiam nieparzystą: n=2k+1 |
| 8 | |
| 2k+1 | | 2k+1 | | 4k(k+1)(2k+1) | | k(k+1)(2k+1) | |
| (4k2+4k+1−1)= |
| (4k2+4k)= |
| = |
| |
| 8 | | 8 | | 8 | | 2 | |
gdyż iloczyn kolejnych liczb k(k+1) jest podzielny przez 2 stąd: k(k+1)=2m
1 mar 21:33