Zadanie nr 10 /funkcja wlasnosci
5-latek: Zadanie : Sprawdzic czy funkcja x→y=f(x) okreslona wzorem
a) f(x)=|x|−1
d) f(x)=x+2
jest rosnaca czy malejaca w zbiorze R (z definicji
Podpunkt d) zrobie
Natomiast w pozostalych mam problem
1 mar 20:48
5-latek: najbardziej ciekawi mnie jak zrobib podpunkt b)
bo D
f=R i x
1,x
2 nalezy do R x
1<x
2 to f(x
1)<f(x
2) x
1−x
2<0 to f(x
1)−f(x
2)<0
| 1 | | 1 | |
| − |
| <0 dalej nie wiem (czy to sprwadzac do wspolnego mianownika |
| √2x12+1 | | √2x22+1 | |
?
1 mar 20:59
5-latek: Oczywiscie a i c tez
1 mar 21:07
prosta: sprowadzić do wspólnego mianownika, usunąć niewymierność z mianownika i szacować znaki na
podstawie założeń
1 mar 21:38
Mila:

a)
f(1)=f(−1)=0 funkcja nie jest różnowartościowa, to nie może byc rosnąca w R, ani malejąca w R
b)f(−1)=f(1) funkcja nie jest różnowartościowa, to nie może byc rosnąca w R, ani malejąca w R
1 mar 21:38
prosta: a)trzeba dać kontrprzykład: potwierdzenie, że nie jest rosnąca
1 mar 21:39
5-latek: To juz rozumiem . dziekuje
1 mar 21:42
5-latek: | | 2x−1 | | 21 | |
Teraz c) |
| = 2− |
| oraz x1−x2<0 |
| | x+10 | | x+10 | |
f(x
1)−f(x
2)<0
| | 21 | | 21 | |
2− |
| −(2− |
| )<0 |
| | x1+10 | | x2+10 | |
| 21(x1+10)−21(x2+10) | |
| <0 |
| (x2+10)(x1+10) | |
dalej nie wiem
1 mar 21:55
Qulka: 5 latek trzeba policzyć znak odejmowania f(x2)−f(x1) przy założeniu że x2−x1 >0
1 mar 21:56
Qulka: na górze zrób porządek i rozpatrz przypadki gdy x<10 i gdy x>10
1 mar 21:57
5-latek: dziekuje

Zaraz to pollicze . A to co robilem to jest zle ?
1 mar 21:58
5-latek: Qulka Twoj post 21:57 nie bardzo rozumien . wiec gdybys to rozpisala to bede wdzieczny
1 mar 22:00
Mila:
W (c) masz funkcję homograficzną, w x=−10 ma asymptotę pionową, więc nie będzie rosnąca (
malejąca) w R lecz będzie monotoniczna w odpowiednich przedziałach.
1 mar 22:04
5-latek: Milu ta asymtote to rozumiem bo nalezy rozpatrzyc na przedziale (−∞ 10) i (10+∞)
Jednak tego co napisala Qulka o porzadku na gorze to juz nie bardzo wiem jaki tam mam
zrobic porzadek
1 mar 22:09
5-latek: | | 21x1+210−21x2−210 | |
A moze chodzi o to |
| = |
| | (x2+10)(x1+10) | |
| | 21x1−21x2 | | 21(x1−x2 | |
|
| = |
| |
| | (x2+10)(x1+10 | | (x2+10)(x1+10) | |
1 mar 22:16
5-latek: Licznik jest <0 bo z zalozenia
A jak rozpatrzyc mianownik ?
1 mar 22:20
Qulka: a mianownik właśnie w dwóch przypadkach
1 mar 22:23
Qulka: tak o to chodziło
1 mar 22:23
Qulka:
dla x<−10 masz
dla x>−10
1 mar 22:25
5-latek: Bardzo CI dziekuje

Oczywiscie ze dla x<−10 i >−10 bo ja odzczytujemy ze zmienionym znakiem (a nie 10
1 mar 22:28
5-latek: Dobranoc
Paniom 
Ja juz ide spac bo jutro rano do pracy
1 mar 22:29