stożek
Mateusz: Czapeczka w kształcie stożka została wykonana ze 180cm² kartonu. jaki jest obwód głowy osoby,
dla której przygotowano tę czapeczkę? Przyjmij, że π = 3.
Nie uwzględniaj zakładek potrzebnych do sklejenia czapeczki.
rysunek przedstawia wycinek koła, który jest powierzchnią boczną stożka o tworzącej 10cm
czy mogę to zrobić tak:
180=πr10/10
czy muszę za π przyjąć 3 i robić tak:
180= 3*r*10
r=6
L=2*3*6=36cm?
proszę o odpowiedź, dziękuję i miłego wieczorku życzę wszystkim matematykom !
1 mar 20:36
Mateusz:
1 mar 20:50
Mateusz: up
1 mar 21:10
mateusz : 2up
2 mar 07:35
J:
ostatnie 3 linijki są poprawnym rozwiązaniem
2 mar 07:50
dero2005:
nie napisałeś jaki kąt ma ten wycinek koła
2 mar 07:51
J:
kąt jest niepotrzebny
2 mar 08:14
Qulka: obie metody są dobre... pierwsza dokładniejsza jak się w ostatnim obliczeniu podstawia za Pi
2 mar 09:59