hmm
równanie312: sin3x + sin = sin2x
| | 4x | | 2x | |
2sin |
| *cos |
| =sin2x |
| | 2 | | 2 | |
2sin2xcosx=sin2x / :sin2x, sin2x≠0
2cosx=1
to chyba jest źle..
hmm? jak to zrobić?
1 mar 20:31
równanie312: i drugie pytanie: w jaki sposób wyznaczyć np. sin5x?
1 mar 20:35
równanie312: hmm
1 mar 21:10
równanie312: ktoś wie

?!
1 mar 22:47
PW: Nie wolno dzielić przez sin2x (dlaczego zakładasz, że sin2x ≠ 0?). Po prostu wyłączyć to przed
nawias po przeniesieniu na jedną stronę.
1 mar 22:52
równanie312: no tak, głupota z mojej strony. dzięki; a jak wyznaczać np sin4x, sin 5x itd? jest na to jakiś
wzór ogólny?
1 mar 22:56
PW: To w zależności od potrzeb (co jest obok). Samo w sobie sin5x jest piękne i nie ma potrzeby
tego psuć.
1 mar 22:58