matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sin4x-cos4x = sinx-cosx
adi:
Oblicz : sin4x−cos4x = sinx−cosx
1 mar 19:52
r:
15 kwi 19:58
chichi:
sin(4x)−cos(4x)=sin(x)−cos(x) / *(−1) cos(4x)−sin(4x)=cos(x)−sin(x)
π
π
√
2
sin(
−4x)=
√
2
sin(
−x) / :
√
2
4
4
π
π
sin(
−4x)−sin(
−x)=0
4
4
π−10x
3x
2cos(
)sin(−
)=0
4
2
π−10x
3x
−2cos(
)sin(
)=0 / : (−2)
4
2
π−10x
3x
cos(
)sin(
)=0
4
2
π−10x
3x
cos(
)=0 ∨ sin(
)=0
4
2
Dalej już łatwo, spróbuj sam
15 kwi 20:08