matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania trygonometryczne
James:
Proszę aby ktoś rozwiązał z wytłumaczeniem krok po kroku
A) sin3x− sin2x= sinx B) 1+ sin2x= cos2x
1 mar 19:43
irena_1:
sin3x−sinx=sin2x 2sinx cos2x=2sinx cosx sinx(cos2x−cosx)=0
3
x
sinx*(−2sin
x sin
)=0
2
2
3
x
sinx=0 lub sin
x=0 lub sin
=0
2
2
2
x=kπ lub x=k*
π
3
1 mar 19:54
irena_1:
1+2sinx cosx=1−2sin
2
x 2sinx cosx+2sin
2
x=0 sinx(cosx+sinx)=0 sinx=0 lub cosx=−sinx sinx=0 lub tgx=−1
3
x=kπ lub x=
π+kπ
4
1 mar 19:57
James:
Dziękuję
1 mar 20:39
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick