zadanie!!!
Risa: Wyznacz liczbe p, dla której proste k, l, m, przecinaja sie w jednym punkcie, jeśli
K:x+y+1=0
L: x+p=0
M: 3x−y−9=0
1 mar 19:07
J:
wyznacz punkt przecięcia prostych: K i L , potem podstaw obliczone współrzędne do równania
prostej L
1 mar 19:09
Risa: Jak to wyznaczyć?
1 mar 19:12
J:
Rozwiąż układ równań:
x + y + 1 = 0
3x − y − 9 = 0
1 mar 19:14
Risa: Wyszło mi (2,−3)
1 mar 19:18
Risa: To mam ppdstawic do rownania prostej L, tak?
1 mar 19:19
J:
teraz prosta L: x + p musi przechodzić przez punkt (2,−3) czyli : 2 + p = 0 ⇔ p = − 2
1 mar 19:21
Risa: .czy aby napewno?
1 mar 19:21
Risa: Dlaczego tak?
1 mar 19:23
J:
jeśli p = −1 to prosta L ma równanie: x − 2 = 0 ⇔ x = 2 ( przechodzi przez punkt (2,−3) ?)
1 mar 19:23
J:
p = − 2 oczywiście
1 mar 19:23
Risa: Czyli z −3 nic nie robie
1 mar 19:23
Risa: Dobrze, dzieki
1 mar 19:24
J:
nic , bo prosta x = 2 przechodzi przez punkt (2,−3)
1 mar 19:24
Risa: Ok dziena
1 mar 19:25