Dowód
Geli: Hej, bardzo proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Treść: a+b+c+d+e=20 i
a*b*c*d*e=320 Wykazać że a b c d e nie mogą być całkowite.
1 mar 19:02
PW: Spróbuj dowodu nie wprost; Gdyby wszystkie te liczby były całkowite, to w rozkładzie na
czynniki pierwsze wartości bezwzględnej każdej z nich musiałyby być same trójki:
|a| = 3k1, |b| = 3k2, |c| = 3k3, |d| = 3k4, |e| = 3k5,
gdzie k1+k2+k3+k4+k5 = 20 jest sumą liczb naturalnych.
Wyciągnij wnioski
1 mar 21:59
Geli: Czyli dalej, skoro te liczby są w takiej postaci, to niemożliwy do osiągnięcia jest warunek
numer 1, ponieważ nie istnieje taka kombinacja potęg 3, aby sumą tych cyfr było 20, tak?
1 mar 23:39
PW: Tak. Jest to dość żmudne, bo trzeba uwzględniać 30 = 1 jako możliwe czynniki w iloczynie i
składniki w sumie.
1 mar 23:49