rozwiąż rownanie
Jednorożec michał: Rozwiąż równanie gdzie x ∊ N+
a) 5
1+3+5+7+...+(2x−1) = (0,2)
100−20x
Rozwiąż równania
| | 1 | |
4x+4x−1+4x−2 + ... = |
| * √4x+1+2 |
| | 3 | |
proszę o pomoc
1 mar 19:01
J:
a) w wykładniku suma ciągu arytmetycznego oraz 0,2 = 5−1
1 mar 19:04
J:
| | 1 | |
b) lewa strona suma ciągu geometrycznego , a1 = 4x q = |
| |
| | 4 | |
1 mar 19:05
Jednorożec michał: a1=1
an=2x−1
nie mam n więc wyliczam z wzoru na n−ty wyraz ciągu. Wychodzi mi ,że :
n=x
(0,2)
2x2 − x + 1=(0,2)
100−2x
z tego wychodzi dalej funkcja kwadratowa ,a wyniki wychodzą dziwne zaś w odpowiedziach x=10. Co
ja robie źle ? Proszę o pomoc
1 mar 19:20
prosta: coś nie tak przy obliczeniu sumy
1 mar 20:23