geometria przestrzenna
agent007: w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do
sąsiedniej ściany bocznej jest równy 2√3/5. Oblicz stosunek wysokości graniastosłupa do
długości krawędzi podstawy.
1 mar 18:58
agent007:
1 mar 19:11
zyd: zły rysunek
1 mar 19:13
zyd: kąt który zaznaczyłeś to kąt między przekątnymi ścian bocznych
1 mar 19:14
zyd:
1 mar 19:17
dero2005:
s =
√a2 + h2
75a
2 = 48h
2 + 48a
2
27a
2 = 48h
2
3
√3a = 4
√3h
1 mar 19:20
Bogaty:
13 mar 11:09
Bogaty: 67
13 mar 11:26