matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
syla:
Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (a
n
), jeśli: a
1
*a
4
=
√
5
, a
2
=1, n=7
1 mar 18:47
irena_1:
a
1
=a aq=1 a
2
q
2
=1 a*aq
3
=
√
5
a
2
q
3
=
√
5
q=
√
5
1
√
5
a
1
=
=
√
5
5
√
5
1−(
√
5
)
7
√
5
1−125
√
5
S
7
=
*
=
*
=
5
1−
√
5
5
1−
√
5
√
5
(1−125
√
5
)(1+
√
5
)
=
*
=
5
1−5
√
5
1+
√
5
−125
√
5
−625
=
*
=
5
−4
√
5
−124
√
5
−624
√
5
155+156
√
5
=
*
=
(31
√
5
+156)=
5
−4
5
5
1 mar 19:37