matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole równoległoboku.
ja:
5
Dany jest równoległobok o obwodzie 12 cm. Jego jedna wysokość stanowi
drugiej. Oblicz
7
pole tego równoległoboku. Z podobieństwa trójkątów stwierdziłem, że:
5
b =
a
7
Zatem (uwzględniając obwód, tj. a + b = 6) mamy:
7
a =
2
5
b =
2
I cóż dalej? Do pola potrzebuję h, a jakoś nie mogę go znaleźć. Ktokolwiek, cokolwiek?
1 mar 18:43
ja:
up
1 mar 19:27
Wojtek:
P=a*b*sinα
1 mar 20:04
ja:
h
Rozumiem, że sinα w tym przypadku będzie
, więc wciąż potrzebuję h...
a
...no chyba że jakoś inaczej mogę go sobie wydedukować?
1 mar 20:18
ja:
up
1 mar 22:07