Kombinatoryka.
Patryk: Witajcie, przygotowuję się do matury rozszerzonej i wszedłem w dział kombinatoryki i
prawdopodobieństwa.
Czasami nie wiem jakiego wzoru użyć. Macie jakieś rady do tego?
Kiedy są wariacje, permutacje, a kiedy kombinacje?
1 mar 18:08
5-latek: Poszukaj dzisiaj J Juz odpowiadal na to pytanie
1 mar 18:11
Patryk: Dam może przykład.
Każdy z sześciu skazanych ma być osadzonych w jednym z trzech zakładów karnych. Na ile sposobów
można rozmieścić skazanych w tych trzech zakładach karnych?
Odpowiedź to 36. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego?
1 mar 18:12
Patryk: Dzięki
1 mar 18:12
J:
ilość wszystkich funkcji określonych na zbiorze n elementowym, o wartościach w zbiorze k
elementowym oblicz się ze wzoru:
nk
1 mar 18:15
Patryk: To kolejny przykład.
Dane są zbioty A = {1, 2, 3}, B={5, 6, 7, 8, 9}
Ile jest wszystkich funkcji ze zbioru A w zbiór B?
Dlaczego odpowiedzią jest 53, a nie 35?
1 mar 18:19
J:
bo ja źle napisałem .. ma być odwrotnie zbiór k jest dziedziną, a zbiór n przeciwdziedziną
1 mar 18:25
J:
w Twoim drugim przykładzie: n = 5 , k = 3
1 mar 18:28
Patryk: A jak to rozróżnić? Miesza mi się
1 mar 18:30
J:
to wynika z treści ...funkcja odwzorowuje zbiór A w zbiór B . A jest dziedziną,B zbiorem
wartości
1 mar 18:32
Patryk: Może wróćmy do zadania o więźniach

Naszym zbiorem skazanych będzie S = {A, B, C, D, E, F}, czyli 6 elementów.
Zbiorem więzień będzie W = {1, 2, 3}, czyli 3 elementy.
Funkcji ze zbioru W w zbiór S jest 3
6, dobrze piszę? Bo do każdego z 3 więzień przypisuję
każdego więźnia (coś takiego

)
1 mar 18:33
J:
nie do końca ... .każdy więzień może trafić do jednego z trzech
przykładowe układy:
(1,1,2,2,1,3) (1,1,1,1,1,1) − wszyscy trafili do 1 ( 2,2,2,2,2,1) − ostatni do 1 ...itd
1 mar 18:37
J:
są to 6−cio elementowe wariacje z powtórzeniami zbioru 3 − elementowego: nk
1 mar 18:39
Patryk: Ok, to jest zrozumiałe, ale te oddziaływanie na zbiorach nadal mi nie wchodzi do głowy, a to
wydaje się być podstawą
1 mar 18:39
Patryk: Znalazłem definicję. Od razu lepiej

Funkcją f ze zbioru X w zbiór Y nazywamy takie odwzorowanie, w którym każdemu elementowi ze
zbioru X został przyporządkowany dokładnie jeden element ze zbioru Y.
1 mar 18:46
Patryk: Dzięki J za pomoc, powalczę teraz trochę sam.
1 mar 18:47
Mila:

Każdemu więźniowi możesz przyporządkowąć jeden zakład karny na 3 sposoby.
Czyli :
3*3*3*3*3*3=3
6
pierwszy na 3 sposoby, drugi na 3 sposób, itd.
Przykład:
(w
1,w
1,w
2,w
2,w
2,w
3) jeden z możliwych 6−wyrazowych ciągów o wartościach {w
1,w
2,w
3}.
Więzień A do w
1
Więzień B do w
1
Więzień C do w
2
..........
Wszystkich ciągów 6− wyrazowych o wartościach ze zbioru 3 −elementowego jest 3
6.
1 mar 18:49
Patryk: Dziękuję Mila.
Pomożesz z tym?
Dane są zbiory A = {1, 2, 3}, B={5, 6, 7, 8, 9}. Ile jest wszystkich funkcji rosnących ze
zbioru A w zbiór B?
1 mar 18:53
Patryk: Będzie coś takiego:
Ciągi:
(5,6,7,8,9), (5,7,8,9), (5,6,8,9), (5,6,7,9), (5,6,7,8)?
Jeśli tak, to jak to obliczyć?
1 mar 18:56
Patryk: Ale nie, bo... Przecież można 1 element przypisać, czyli będą to 3 elementowe ciągi, tak?
1 mar 18:56
Patryk: Czyli
(5,6,7)
(5,6,8)
(5,6,9)
(5,7,8)
(5,7,9)
(5,8,9)
(6,7,8)
(6,7,9)
(6,8,9)
(7,8,9)
I zgadza się z odpowiedzią, ale jest metoda żeby to obliczyć pbez rozpisywania?
1 mar 18:58
Mila:
|B|=5
Tyle, ile 3 elementowych podzbiorów zbioru B.
Tyle samo jest funkcji malejących.
1 mar 18:59
Mila:
No i pięknie, że wypisałeś.
1 mar 19:00
Patryk: Trochę nie rozumiem tego zapisu. Wygląda na to, że wybieramy 3 elementy ze zbioru 5
elementowego. W kombinacji chodzi tylko o to, ze wybieramy 3 różne elementy z tego zbioru, a
kolejność tak jakby sami sobie możemy zrobić z tych liczb i z racji, że nie ma tam powtórek,
zawsze istenieje możliwość ich ułożenia w ciągu rosnącym, tak?
1 mar 19:05
Patryk: A dobra, po prostu obliczyłaś w inny sposób niż ja, ja intuicyjnie liczę te z silnią i skracam
co się da

nie było tego pytania
1 mar 19:05
Mila:
1) Tak, dobrze rozumujesz.
| | | |
2) To jest skrócone obliczenie wartości | |
| | |
| | 5! | | 3!*4*5 | | 4*5 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3!*(5−2)! | | 3!*2 | | 2 | |
1 mar 19:08
Patryk: Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
1 mar 19:14