Ciąg
nikola: wykaż że jeżeli ciąg an jest ciągiem arytmetycznym, to ciag bn tez jest ciagiem arytmetycznym.
bn=a2n
1 mar 17:15
Tadeusz:
an=a1+(2n−1)r
bn+1−bn=a1+(2n+1)r−a1−(2n−1)r=2r
1 mar 18:05
nikola: A przykład bn=a2n+1 ma być w taki sposób zrobiony?
an=a1+(2n+1−1)r=a1+2nr
bn+1−bn=a1+2nr−a1−2nr=0
2 mar 12:52
ax:
... ten sam schemat tyle, że bez błędów −
2 mar 13:16
nikola: Czyli w jaki sposób zrobić ten drugi przykład?
4 mar 14:10
J:
an = a1 + (n−1)r
a2n+1 = a1 + (2n+1 −1)r = a1 + 2nr = bn
bn+1 −bn = a1 + 2(n+1)r − (a1 + 2nr) = a1 + 2nr + 2r − a1 − 2nr = 2r
4 mar 14:47