Oblicz
barto: Oblicz √abc, jeżeli:
a=log26, b=log68, c=log832
1 mar 17:11
J:
| | log26 | | 1 | | 3log26 | | 5 | |
a*b*c = |
| * |
| log216 = |
| * |
| = 5 |
| | log86 | | 3 | | log26 | | 3 | |
1 mar 17:34
barto: A ten przykład w jaki sposób zrobić?
a=log34
b=log581
c=log45
2 mar 12:45
J:
a co masz obliczyć ?
2 mar 12:49
Qulka: 4
2 mar 12:50
Qulka: wygodny wzór to logpa•logab= logpb
2 mar 12:51
Qulka: jak masz taką samą liczbę logarytmowaną i potem po mnożeniu podstawę to jak gdyby się skraca
2 mar 12:52
barto: mam obliczyć √abc
2 mar 13:02
Qulka: to będzie 2
2 mar 13:12
J:
| | log53 | |
abc = 3log53*log34*log45 = 3log53*log35 =3* |
| = 3 |
| | log53 | |
2 mar 13:16
Qulka: 81=34
2 mar 13:17
Qulka: po co rozpisywać na ułamek skoro od razu widać że się "skraca" jak za pierwszym razem
2 mar 13:18
J:
wstyd
2 mar 13:18