zzz
równanie312: Rozwiąż równanie 2(sinx+cosx)=tgx + 1
| | sinx+cosx | |
2(sinx+cosx)= |
| |
| | cosx | |
2sinxcosx+2cosx−sinx−cosx=0
sinx(2cosx−1)+cosx(2cosx−1)=0
(sinx+cosx)(2cosx−1)=0
dobrze to jest?
jeśli tak − to jak obliczyć sinx=cosx?
proszę o pomoc
1 mar 17:11
ICSP: 
. Z dziedziny (której nie ustaliłeś/aś) wynika, ze cosx ≠ 0 . Możemy zatem podzielić
równanie sinx =
−cosx przez cosx i dostać : tgx = −1 z rozwiązaniem którego nie powinno
być już większych problemów.
1 mar 17:21
równanie312: o, teraz jasne. dzięki. a jeszcze drugi przykład:
(cosx−sinx)
2+tgx=2sin
2x
| | sinx | |
cos2x−2sinxcosx+sin2x+ |
| =2sinx /cosx , cosx≠0 |
| | cosx | |
cosx−2sinxcos
2x+sinx=2sinx
2cosx
sinx+cosx=2sinxcosx(sinx+cosx)
(2sinxcosx−1)(sinx+cosx)=0
2sinxcosx=1 v sinx=−cosx
sin2x=1 v tgx=−1
ten będzie dobrze?
1 mar 17:31
równanie312: | | π | | kπ | |
chyba jednak nie, bo w odpowiedziach jest odp: x= |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | |
a mnie wyszło:
sinx=−cosx /cosx v sin2x=1
1 mar 17:43
ICSP: | | −π | | π | | π | | kπ | |
x = |
| + kπ v x = |
| + kπ ⇒ x = |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
1 mar 17:48
równanie312: | | π | | π | | kπ | | π | |
nie rozumiem, jak x= |
| +kπ zamienia się na |
| + |
| i skąd bierze się x= |
| +kπ? |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
1 mar 17:52
równanie312: | | π | |
tzn widzę to x= |
| + kπ, to jest z sin2x = 1, ale jakim cudem to się tak zmienia? |
| | 4 | |
1 mar 17:53
ICSP: No to zostań przy swojej odpowiedzi, przecież również jest poprawna.
1 mar 17:55
równanie312: cholercia, już widzę.. dobra dzięki wielkie, nie pomyślałem o tym, z tych dwóch odpowiedzi
wychodzi tamto, teraz to widzę. dzięki!
1 mar 17:59