Naszkicuj wykres funkcji
Zenon : Naszkicuj wykres funkcji f
a) f(x) = I−2x+2I
b) f(x) = IIx+3I+1I
Proszę wyjaśnienia
1 mar 16:53
Metis: a) |−2x+2|
Na podstawie definicji wartości bezwzględnej:
|−2x+2|=
−2x+2 dla −2x+2>0
−(−2x+2) dla −2x+2<0
Zatem:
−2x+2 dla x<1
2x−2 dla x>1
1 mar 16:59
Zenon : Jak to jest z przesunięciem wektora?
1 mar 17:10
Metis: w b) translacja o wektor [−3,0] wykresu wartości bezwzględnej > przesuwasz całość o 3 jedności
w lewo
https://matematykaszkolna.pl/strona/1374.html
później translacja o wektor [0,1] − podwyższasz całość o jedną jednostkę w górę. I tyle.
Jeśli miałbyś translacje o wektor [0,−1] czyli funkcje o wzorze: IIx+3I−1I to musiałbyś odbić
to co pod osią OX − do czego zmusza Cię wartość bezwzględna.
1 mar 17:14
Zenon : jak wygląda to przesunięcie w punkcie a)?
1 mar 17:17
Metis: Narysuj prostą −2x+2...
Narzuć na nią wartość bezwzględna, czyli odbij symetrycznie to co pod osią x.
1 mar 18:03
Zenon : 1. f(x) = Ix+2I+3→x przesunięty o wektor [−2,3]
2. f(x) = I−x2 + 4I → −x2 przesunięty o wektor [0,4]
dlaczego jest tak w punkcie drugim i jak do f(x) = I−2x+2I przesunąć wektor ?
1 mar 18:17
Metis: W przykładzie a) masz już do czynienia z powinowactwem prostokątnym...
1 mar 18:30
Zenon : Dziękuje za wszystko
1 mar 18:51