matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
Marta:
Proszę o wyliczenie pochodnej funkcji f(x)=(2x−1)(5−x)
2
1 mar 16:46
Dżepetto 18:
(2x−1)(25−10x+x
2
) = 50x −20x
2
+2x
3
−24 +10x −x
2
= 2x
3
−21x
2
+60x −24 f'(x) = 6x
2
−42x +60
1 mar 16:51
Marta:
Dzięki
1 mar 16:55