Geometria z f'(x); arkusz pr.
Dżepetto 18: Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b oraz a+b=10.
W trójkąt ten wpisano kwadrat w taki sposób, że dwa jego boki zawierają się w
przyprostokątnych.
Ustal długość boków trójkąta tak, aby wpisany w niego, w podany sposób, kwadrat miał największe
pole.
Rozrysowałem, oznaczyłem boki: a oraz 10−a; D= (0,10)
Lecz dalej brakuje zamysłu. Myślałem coś o podobieństwie albo wzorze na pole trójkąta ale na
myśleniu się skończyło.
1 mar 16:43
Dżepetto 18: ?
2 mar 21:51
Dżepetto 18: ktoś powalczy?
2 mar 22:07
Mila:

a+b=10
b=10−a
ΔBFE∼ΔBCA⇔
xa=ab−bx
xa+bx=ab
x*(a+b)=ab
P=x
2
Dalej poradzisz sobie?
2 mar 22:16
Dżepetto 18: Pewnie, dalej już dam radę.
Super! Dziękuję bardzo Mila
2 mar 22:22
Eta:
Prościej

P−−− jest największe, jeżeli x−−−jest największe
czyli gdy −a
2+10a −−− osiąga maksimum i a∊(0,10)
a to funkcja kwadratowa ⇒ że osiąga maksimum dla a=.........
2 mar 22:24
Dżepetto 18: Teraz tylko kwestia odpowiedniego zapisu na maturze rozszerzonej

Jak mówią moi nauczyciele "wpadniesz na pomysł ale i tak musisz wyrabiać sobie ramy, które
potem wypełnisz tylko odpowiednimi danymi"− jeśli chodzi o zadanie za 6pkt
2 mar 22:30
Eta:
To jest zadanie
na podstawę ( f. kwadratowa
2 mar 22:32
Dżepetto 18: Niestety na podstawie nie ma pochodnych :c
2 mar 22:38
Eta:
Do znajdywania ekstremum dla f. kwadratowej nie są potrzebne pochodne!
2 mar 22:47