równanie ogólne prostej
Risa: Równanie ogólne prostej, przechodzącej przez dwa punkty p i g
P(−7,8)
G(−7,0)
1 mar 15:53
5-latek: jest to romanie prostej wyznaczone przez dwa punkty
A rownie w postaci ogolej Ax+By+C=0
1 mar 15:58
Risa: 0−8−7+7
1 mar 16:08
Risa: To nie jest wzór na współczynnik a?
1 mar 16:15
5-latek: Prawa strona tego rownania to jest wzor na wspolczynnik a
1 mar 16:20
początki: y=ax+b
podstaw oba te punkty i wez w uklad a nastepnie przekształć do postaci ogólnej
1 mar 16:20
5-latek: Pojdziesz poczatki na studia i dalej dla funkcji liniowej bedziesz liczyl b i ukladem rownan ?
1 mar 16:23
Risa: y−y1=a(x−x1)
1 mar 16:24
początki: Ale jeśli nie wie jak to zrobić to podpowiadam może tak umie?
1 mar 16:25
Risa: Wychodzi y−8=0 źle, prawda?
1 mar 16:30
5-latek: Powiem tak :
Nie jest to pomysl zly ogolnie bo jesli wyliczysz a to nastepnie do tego rownania co napisalas
teraz czyli y−y1=a(x−x1) to y=a(x−x1)+y1 wstwawisz wspolrzedne punktu P i masz
rownanie prostej przechodzacej przez te dwa punkty .
Sprawdz tez jeszce czy dostaniesz takie samo rownanie prostej gdy wstawisz wspolrzedne punktu
G . I wtedy wyciagnij wnioski
1 mar 16:33
5-latek: JUz widzimy ze nasz wspllczynnika=0 wiec bedzie to funkcja stala
wiec y−8=0(x+7)
y−8=0 czyli wyliczylas dobrze

takie jest rownaie w postaci ogolnej tej prostej
1 mar 16:37
Risa: No to źle, bo inaczej wychodzi
1 mar 16:37
Risa: A jak wstawiam drugi punkt jak mowisz, to wychodzi inaczej
1 mar 16:38
5-latek: A w postaci kierunkwej jakie bedzie ?
1 mar 16:38
Risa: Czyli to jest dobrze?
1 mar 16:38
Risa: W postaci kierinkowej y=−8
1 mar 16:39
5-latek: y=8
1 mar 16:41
Risa: Tak 8 pomyliłam sie w pisaniu
1 mar 16:42
Risa: Czyli tak ma być jednak?
1 mar 16:44
5-latek: A traz wedlug wzoru 15:58
| y−8 | |
| =0 a to sie rowna 0 gdy licznik =0 wiec y−8=0 |
| x+7 | |
1 mar 16:45
Risa: No to ok, dziena.
1 mar 16:46