np. 2t^2+5t+2=0
gość : Są jeszcze jakieś sposoby liczenia trójmianu kwadratowego bez używania delty?
1 mar 15:30
5-latek: Sa. Np metoda pelnych kwadratow (do policzenia np postaci kanonicznej
A masz problem z liczeniem delty?
1 mar 15:33
gość : Nie, nie. Pytam z ciekawości
1 mar 15:39
5-latek: Proste np tak
mamy x2−3x+3
Wspolczynnik 3 wyrazu srodkowego 3x rozlozmy na sume dwoch liczb ktorych iloczyn =2 takimi
liczbami sa 1 i 2 bo 1+2=3 i 1*2=2
Teraz wykony dzialania x2−3x+2=x2−(1+2)x+2= x2−x−2x+2=x(x−1)−2(x−1)=(x−1)(x−2)
Sprobuj rozlozyc tak samo x2+12x+35 i x2−2x−35
1 mar 15:51
5-latek: Oczywiscie ten rozlozony mial postac x2−3x+2
1 mar 15:52
gość : Nic z tego nie rozumiem!
1 mar 16:03
AS: | | b | |
Zastosuj podstawienie x = y − |
| |
| | 2*a | |
Przykład
x
2 − 6*x + 8 = 0
| | −6 | |
Podstawiam x = y − |
| = y + 3 |
| | 2*1 | |
(y + 3)
2 − 6*(y + 3) + 8 = 0
y
2 + 6*y + 9 − 6*y − 18 + 8 = 0
y
2 − 1 = 0 => y = 1 lub y = −1
Wracam do podstawienia
x1 = 1 + 3 = 4 , x2 = −1 + 3 = 2
1 mar 16:50