takie zadanko z geometrii analitycznej
Pitagoras: Wyznacz rownanie kierunkowe prostej przechodzącej przez punkt P(−1,7) i nachylonej do osi OX
pod kątem 150°…
1 mar 14:05
J:
y − 7 = tg1500( x + 1 )
1 mar 14:06
5-latek: Bardzo proste to jest zadanie .
Wiadomosci do rozwiazania tego zadania nabyles juz w klasie 1
Co to znaczy ze prosta jest nachylona do osi OX pod katem 150 stopni ?
Jaki jest wobec tego wspolczynnik kierunkowy tej prostej?
Masz dany wspoczynnik kierunkowy prostej i punkt przez ktory ta prosta przechodzi to rownanie
prostej jest takie y=a(x−x0)+y0 gdzie x0 i y0 to wspolrzedne punktu P
1 mar 14:10
Pitagoras: y−7=−√33x + √33+7
1 mar 14:12
Pitagoras: Bez tego −7 po lewej stronie
1 mar 14:15
J:
7 już przeniosłeś , więc nie ma jej po lewej stronie , poza tym : − a*1 = − a
1 mar 14:15
Pitagoras: y=−√33 + √3 +213
1 mar 14:17
J:
| | √3 | | √3 | |
zjadłeś x , ponadto: − |
| *1 = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
1 mar 14:19
Pitagoras: Wiem i tak coś nie wychodzi. Odpowiedz ma byc taka y=−√33 x − √3−213
1 mar 14:25
J:
| | √3 | | 3√3 | | 21 | | √3 | | √3 − 21 | |
no i tak masz: y = − |
| x − |
| + |
| = − |
| x − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
1 mar 14:28