rym cym cym
qaz: Prostokąt ABCD jest wpisany w okrąg o równaniu x2+y2+6x+4y−12=0,a jego bok jest zwarty w
prostej o równaniu 2x+y−2=0.
Znajdź współrzędne wierzchołków prostokąta i oblicz jego pole.
więc :
x2+y2+6x+4y−12=0
(x+3)2 − 9 + (y+2)2 − 4 − 12 = 0
(x+3)2 + (y+2)2 = 25
S=( −3,−2 ) , r = 5
2x + y −2 = 0
y = 2−2x
(x+3)2 + (y+2)2 = 25
y = 2−2x
po podstawieniu :
x2 + 6x + 9 + 16 − 16x + 4x2 = 25
5x2 − 10x = 0
5x(x−2) = 0
x = 0 to y = 2
x = 2 to y = −2
jak obliczyć pozostałe dwa wierzchołki?
1 mar 13:34
irena_1:
S=(−3; −2)
A=(0; 2) i B=(2; −2)
Wektor SC=− wektor SA
SA=[0+3; 2+2]=[3; 4]
C=(a, b)
SC=[a+3; b+2]
a+3=−3 i b+2=−4
a=6 i b=−6
C=(6; −6)
Wektor SD=− wektor SB
SB=[2+3; −2+2]=[5; 0]
D=(c, d)
SD=[c+3; d+2]
c+3=−5 i d+2=0
c=−8 i d=−2
D=(−8; −2)
1 mar 13:46