Sprawdź czy funkcja jest różnowartościowa i "na". Jeżeli tak wyznacz f^-^1..
Ryuka: Sprawdź czy funkcja jest różnowartościowa i "na". Jeżeli tak wyznacz f
−1.
| | ⎧ | ex , x≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | x+1 , x<0 |
|
1 mar 13:29
5-latek:

Tak ta funkcja jest roznowartosciowa i na. Wobec tego funkcja ta jest wzajemnie jednoznaczna
Przeciwobraz to x∊R
1 mar 13:42
J:
tak jak pisze 5−latek funkcja jest suriekcją,
f−1: y = lnx dla ( x ≥ 0 )
y = x − 1 dla ( x < 0 )
1 mar 13:47
5-latek: czesc
J
Bardzo dawno nie mialem stycznosci z liczba e (nie mylic z G

wiec mozesz mi napisac dlaczego napisales f
−1y=lnx ?
1 mar 13:52
J:
y = e
x ⇔ x = lny ( funkcja odwrotna ) ... i po zamianie oznzczeń argumentu , mamy: y = lnx
1 mar 13:55
5-latek: Dobrze . dzieki
1 mar 14:14
Dziadek Mróz:
1 mar 14:21